Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak Gottwald prchal před spravedlností. Za nedůstojnou urážku Masaryka se skryl v Moskvě

Klement Gottwald v roce 1934 ztropil s dalšími soudruhy skandál při volbě prezidenta republiky v roce 1934. Průběh samotné volby však nedůstojně narušovali komunističtí zákonodárci, což pro ně mělo trestněprávní důsledky.

V květnu 1934 rozčeřila politickou hladinu prezidentská volba, v níž byl jasným favoritem T. G. Masaryk, a to i přes svůj pokročilý věk. Proti němu nasadili komunisté, kteří byli od roku 1921 v opozici proti demokratickému systému první republiky, svého vůdce Klementa Gottwalda. Samozřejmě měli realistická očekávání a nečekali, že by Gottwald mohl být skutečně zvolen, ale volbu nové hlavy státu chtěli náležitě propagandisticky využít.

Komunistický skandál při volbě prezidenta

Současně komunisté pojali schůzi, na níž se volil prezident, jako důmyslnou provokaci, která měla zřejmý "kraválistický" nádech. KSČ nechala vytisknout letáky s heslem Ne Masaryk, ale Lenin!, který nechala kolovat meži svými organizacemi a také v parlamentu. Zmíněné heslo pak měli komunističtí poslanci a senátoři sborově vykřikovat při volbě prezidenta a soustavně tak narušovat schůzi. O to, aby celá taškařice zvlášť vynikla, se staral poslanec Josef Štětka, který udílel 24. května 1934, kdy se volba uskutečnila, pokyny ve Vladislavském sále Pražského hradu. 

Ten den se shromáždili ve staroslavném sále zákonodárci, aby zvolili T. G. Masaryka znovu prezidentem. Poté, co začala volba, si komunističtí zákonodárci stoupli a začali na celé kolo volat ,,Ne Masaryk, ale Lenin!". Střídavě pak křičeli nebo pískali a rušivě tak zasáhli do důstojnosti volby. 

Státní moci však došla s komunisty po tomto skandálu trpělivost a vydala celkem 4 zatykače - na Gottwalda, Štětku, Václava Kopeckého a Josefa Krosnáře. Komunistická čtveřice navíc byla vyhlášenými provokatéry, která záměrně dráždila státní aparát. Možný trest byl v tomto případě vysoký, Gottwaldovi například hrozilo v součtu ostatních trestů až několik let vězení. Strana se nemohla obejít bez své nezpochybnitelné autority po tak dlouhou dobu.

Komunistické ústředí ihned po volbě, při níž zvítězil jasně Masaryk, doporučilo Gottwaldovi a Kopeckému, aby před trestním stíháním uprchli do Sovětského svazu. Ostatní poslanci měli setrvat doma a skrývat se. Gottwaldovi se však zpočátku nechtělo odejít, chtěl pracovat ve své soukromé ilegalitě i nadále v Československu. Změnil image, když si nechal narůst knírek a začal nosit brýle. Nakonec ovšem uznal, že jeho pobyt je v Československu více než nežádoucí a přece jen do Moskvy utekl, stejně jako Kopecký, protože reálně hrozilo jejich zatčení. 

Krosnář byl nakonec zajištěn, Štětka tak učinil poněkud teatrálním způsobem, když v přestrojení dorazil do parlamentu a tam se po vypjatém a nenávistném projevu na pokyn komunistického vedení nechal zatknout. Gottwald s Kopeckým pobyli v Sovětském svazu až do únoru 1934. Vůdce KSČ tak prodléval v této zemi v době, kdy probíhaly velké Stalinovy čistky a na Gottwaldovy pozdější souhlasné postoje s politickými procesy měl přirozeně pobyt v Sovětském svazu velký vliv v tom směru, že jakékoliv názorové kolísání může skončit pro dotyčného skutečně špatně, protože v sázce byl jeho život

Politický handl soudruhy zachránil

V Sovětském svazu se Gottwald zapsal velmi dobře a navázal mnoho kontaktů se soudruhy v Komunistické Internacionále. Do Československa se mohl vrátit v únoru 1936, kdy proběhl politický handl v prezidentské volbě v roce 1935, kdy neměl Edvard Beneš, který se stal Masarykovým následovníkem, své zvolení jisté. Za komunistické hlasy však bylo zrušeno trestní stíhání všech 4 poslanců, kteří mohli opět zasednout v parlamentu. 

Tentokrát už bez většího skandálu, protože KSČ se v této době připojila k tzv. lidové frontě proti fašismu a projevila větší vstřícnost vůči demokratickému systému, s nímž hodlala napříště v boji proti fašistickému nebezpečí úžeji spolupracovat. 

 

Autor: Petr Duchoslav | úterý 9.4.2024 15:31 | karma článku: 16,86 | přečteno: 402x
  • Další články autora

Petr Duchoslav

Máme v ČR novou totalitu? Ale kdeže, je to jen vyfabulovaný politický konstrukt

Někteří představitelé některých politických stran se nám snaží vážně říct, že v ČR existuje jakási nová totalita. Je to ovšem jen snaha politiků vytvořit vyfabulovanou realitu, aby tento umělý konstrukt dobře politicky posloužil.

15.4.2024 v 15:48 | Karma: 11,15 | Přečteno: 384x | Diskuse| Politika

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma: 26,29 | Přečteno: 567x | Diskuse| Politika

Petr Duchoslav

V hospodě, kde mně chtěl pan majitel ,,jednu napálit"

Do hospod chodíme asi všichni. Po náročném týdnu si chceme odpočinout u půllitru zlatavého moku. Jsou však vstřícné a méně vstřícné hospody. A pak existují hospody, kde vám chce pan majitel jednu napálit. Za co?

15.1.2024 v 14:11 | Karma: 19,19 | Přečteno: 1147x | Diskuse| Společnost

Petr Duchoslav

Kdo může porazil Merkelovou? Třeba nová politická kometa Martin Schulz

Našla Angela Merkelová konečně vyzyvatele? Vypadá to, že ano. A možná i slábnoucí němečtí sociální demokraté našli konečně svého spasitele.

27.2.2017 v 17:13 | Karma: 0 | Přečteno: 5x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Těžkooděnec udeřil obuškem muže na Majálesu, policie incident prověřuje

29. dubna 2024  18:43

Policie prověřuje jednání těžkooděnce, který udeřil obuškem muže na sobotním festivalu Majáles v...

Rakety ATACMS spásu samy nepřinesou, Rusy na Ukrajině si ale najdou všude

29. dubna 2024  18:29

Jedna z položek nové mnohamiliardové vojenské pomoci Ukrajině, kterou po měsících průtahů schválil...

Do osmi let zanikne 300 tisíc pracovních míst, horuje Jurečka za rekvalifikace

29. dubna 2024  18:13

V příštích sedmi až osmi letech zanikne v Česku 300 tisíc pracovních pozic a milion pozic kvůli...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  18:10

V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 5
  • Celková karma 18,10
  • Průměrná čtenost 399x
Jsem novinář a publicista, kterého zajímá každodenní dění v naší zemi i ve světě. Tyto události pak kriticky reflektuji ve svých četných blozích či komentářích.

Seznam rubrik